NEEM JE GEZONDHEID IN ACHT BIJ TWIJFEL BEZOEK UW HUISARTS! 

Regelmatig sporten en uitvoeren van lichamelijke activiteiten is leuk en gezond. Steeds meer mensen gaan dagelijks meer actief bewegen, koud dippen en winterzwemmen.

Actiever bewegen is gezond en voor veel mensen veilig.

Voor sommige personen is het echter aan te raden om eerst overleg te plegen met hun (huis)arts alvorens zij starten met een beweegactiviteit en koude trainingen. Als u van plan bent om meer te gaan bewegen en koude trainingen te volgen beantwoord dan onderstaande 7 vragen. (Indien u ouder bent dan 50 jaar of niet gewend bent om actief te bewegen, consulteer dan ook uw (huis)arts om u bloedruk en longen te laten controleren)

Vragen over uw gezondheid op dit moment vraag ja / nee :

1 Heeft een arts u ooit gezegd dat u een hartprobleem heeft en dat u alleen fysieke (lichamelijke) inspanning op advies van een arts zou mogen uitvoeren? Ja / Nee

2 Heeft u pijn op de borst bij fysieke (lichamelijke) inspanning? Ja / Nee

3 Heeft u in de afgelopen maand pijn op de borst gehad terwijl u geen fysieke(lichamelijke) inspanning uitvoerde? Ja / Nee

4 Verliest u wel eens uw evenwicht als gevolg van duizeligheid of verliest u wel eens het bewustzijn? Ja / Nee

5 Heeft u skelet- of gewrichtsprobleem (bijv. aan rug, knie of heup) dat kan verergeren door een verandering in uw fysieke (lichamelijke)activiteitenpatroon? Ja / nee

6 Bent u op de hoogte van andere redenen waarom u geen fysieke (lichamelijke) inspanning zou mogen uitvoeren? Ja / nee

7 Schrijft uw arts op dit moment medicijnen voor (bijv. plaspillen) in verband met bloeddruk of hartprobleem? Zo ja, welke?

Ja / nee Indien u 1 of meerdere vragen met JA heeft beantwoord: Raadpleeg uw (huis)arts alvorens u start met actief bewegen, ijsbaden en winterzwemmen.

* Bij NEE dan mag u alle activiteiten uitvoeren die u wilt zolang u maar op een laag niveau begint en dit geleidelijk opvoert, u voert alleen de activiteiten uit die veilig voor u zijn. Bespreek de activiteit die u wilt gaan uitvoeren met uw (huis)arts en volg zijn advies op. Het is zeer aanbevolen om uw bloeddruk te controleren. Indien deze boven de 144/94 ligt, overleg dan met uw (huis)arts alvorens uw lichamelijke en koude activiteiten gaat uitvoeren.

* Wachten met uitvoeren van lichamelijke activiteiten als: • U zich niet goed voelt als gevolg van een tijdelijke ziekte als griep of koorts. Wacht tot u hersteld bent. • Mentaal niet in orde bent overleg eerst met uw (huis)arts alvorens u uw activiteit gaat uitvoeren.

* Attentie: U bent nog altijd baas over u eigen lijf respecteer en luister dan ook naar de signalen van u lichaam, u zelf blijft met elke training verantwoordelijk voor uzelf. Indien uw gezondheidssituatie zo verandert dat u op 1 van de vragen JA moet invullen, neem dan contact op met uw coach/begeleider. Vraag of er wijzigingen moeten plaatsvinden in uw activiteitenprogramma voor een gezond en voor beide partyen verantwoordelijk resultaat.