IMAGINATIE-COACHING
Kracht van de verbeelding.

Imaginatie wordt ook wel visualisatie, geleide verbeelding of dagdroom en symbooldrama genoemd. Mensen spreken, denken en voelen in beelden en handelen vanuit hun beelden.
Er is dan ook geen andere methode die zo wijdverspreid is als imaginatie, het is in alle culturen prominent aanwezig. Van de prehistorie tot en met de moderne reclame zijn beelden gebruikt in rituelen, geneeswijzen en psychotherapie, in onderwijs en coaching, politiek en commercie.

Verbeelden is misschien wel het krachtigste psychologische middel dat er bestaat. Het is immers de manier waarop de geest informatie codeert, opslaat en verwerkt. Wat mensen werkelijk zijn is dan ook te vinden in hun innerlijke beelden. Het is het terrein waarop psyche, lichaam en concreet gedrag het meest beïnvloed (kunnen) worden.
De verbeelding behoort tot de invloedrijkste spontane functies van de psyche. Het geeft toegang tot het domein van de creativiteit, daar waar de mens het meest vrij is.

Imaginatie is een effectieve en directe manier om met je ware zelf, je zelfkennis en verborgen wijsheid in contact te komen
De kracht van verbeelding en visualisatie wordt vaak onderschat. Onze samenleving is veel meer gefocust op woorden dan op beelden.

Dat terwijl onze hersenen juist heel erg visueel zijn ingesteld. Door middel van beelden is het vaak makkelijker om iets te onthouden en kan meer informatie in korte tijd ove

rgebracht worden. Wensbeelden kunnen heel aantrekkelijk en stimulerend zijn; evenals toekomstbeelden. Vaak is ook de combinatie van woorden en beelden erg krachtig.

Imaginatie wordt ook gebruikt onder de namen visualisatie, dagdromen of symbolenreis.
Er zijn vele verschillende imaginatietechnieken en meerdere wijzen waarop een imaginatie begeleid kan worden.