De invloeden van de psoas spier en de nervus vagus op jouw gezondheid!

“Stap binnen in een wereld van heling en herstel, waar we jouw welzijn centraal stellen. Ontdek effectieve tools en technieken om stress te verminderen, grenzen te stellen en weer in balans te komen. Samen bouwen we aan een sterke basis voor jouw herstel en een veerkrachtige toekomst vol welzijn en vitaliteit.”

Verken de Krachtige Samenwerking tussen de Nervus Vagus en de Psoas Spier!

Ik ben gefascineerd door de diepgaande verbindingen tussen lichaam en geest en hoe ze elkaar beïnvloeden. Een van de meest intrigerende verbindingen die we verkennen, is die tussen de nervus vagus en de psoas spier – twee essentiële elementen in ons lichaam die een cruciale rol spelen in onze gezondheid en welzijn.

De nervus vagus, ook wel de “zwervende zenuw” genoemd, is een belangrijke zenuw die vanaf de hersenen door de nek en borst naar de buik loopt. Het staat bekend als de “rust en herstel” zenuw omdat het een sleutelrol speelt in het reguleren van onze stressrespons en het bevorderen van ontspanning en welzijn. Wanneer er sprake is van chronische stress, dan kan het gebeuren dat je lichaam op op gegeven moment moeite krijgt met ontspannen; je blijft als het ware ‘aan staan’. Weer leren ontspannen is een proces dat vraagt om geduld en vertrouwen.

Door de nervus vagus te stimuleren, kun je psychosomatische klachten geleidelijk laten afnemen. Hierbij is het goed om te onthouden dat we de nervus vagus kunnen zien als een belangrijke connectie tussen lichaam en geest, die beide kanten op communiceert (denk aan het voorbeeld van een spannende presentatie en je darmen). We kunnen de zenuw dus stimuleren vanuit ons lichaam, maar ook vanuit onze gedachtes en emoties.

Een aantal zaken zijn in verband gebracht met activatie van de nervus vagus: ademhalingsoefeningen, meditatie, beweging, omega 3, zingen, koud water, lachen, knuffelen, massages.

Aan de andere kant hebben we de psoas spier, ook wel bekend als de “spier van de ziel”. Deze diepliggende spier verbindt de wervelkolom met de benen en speelt een cruciale rol in onze houding, mobiliteit en emoties. Wanneer de psoas spier gespannen is, kan dit leiden tot een verscheidenheid aan fysieke en emotionele klachten. De psoas-spieren zijn ook onze diepste kernspieren! We hebben onze Psoas echt nodig voor het dagelijks functioneren. Een gespannen, beperkte, strakke of verwaarloosde Psoas kan zijn werk niet doen. Hierdoor moeten andere spieren zoals de spieren in de rug of schouders overuren maken om het onbalans te compenseren. Dit leidt tot lage rugpijn, pijn in de schouders, pijn in de bovenrug, pijn in het bekken en overactieve quadriceps (bovenbeen spieren). De Psoas spelen ook een rol bij onze ademhaling, omdat ze zich via bindweefsel aan het diafragma hechten. De Psoas spier, houdt vast aan traumatische ervaringen op cellulair niveau. Door de Psoas los te maken en te behandelen kan het lichaam helpen bij het verwerken en loslaten van traumareacties die al jaren opgesloten zitten. 

We willen vaak af van ongemak, pijn, gevoelens, emoties en ervaringen. Wij willen een oplossing krijgen voor een ‘probleem’ of lastig vraagstuk en daar zo snel mogelijk vanaf komen. Maar klachten vragen aandacht en willen gehoord en gezien worden. Het lichaam beschikt over een enorme wijsheid en weet wat goed voor je is, wat genezing nodig heeft en wat het nodig heeft om een ​​gezonder evenwicht te bereiken. Het lichaam communiceert met ons via allerlei (subtiele) signalen en vertelt ons hoe het gaat en hoe we iets ervaren; het vertelt ons over onszelf, over onze innerlijke wereld en over de wereld om ons heen. Als we ons in en verbonden zijn met het lichaam, kunnen we de signalen en wijsheid van het lichaam horen, begrijpen, herkennen en ernaar handelen. Hierdoor maken we bijvoorbeeld keuzes die bij ons passen. Het helpt ons ook om met alles om ons heen om te gaan (weerstand) en dicht bij onszelf te blijven. Veel mensen zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt en leven in hun hoofd. 

De samenwerking tussen de nervus vagus en de psoas spier is fascinerend omdat ze elkaar beïnvloeden op een manier die ons hele welzijn kan beïnvloeden. Wanneer de nervus vagus gestimuleerd wordt kan dit helpen om de psoas spier te ontspannen en spanningen los te laten. Aan de andere kant kan het kalmeren en ontspannen van de psoas spier de activiteit van de nervus vagus bevorderen, wat leidt tot een dieper gevoel van rust en welzijn.

~ INNERLIJKE GROEI IS DE REIS VAN WIE JE DENKT TE ZIJN NAAR WIE JE BENT