WAT IS COACHING?

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige een-op-een-relatie. De gecoachte leert, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Binnen het coaching traject worden de doelen vooraf bepaald. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en professionele bekwaamheid van de gecoachte. Coaching van groepen is ook mogelijk.

De cliënt bepaalt het doel: de coach stelt vragen, geeft adviezen en voegt waar nodig kennis toe. De cliënt blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen. Een coach speelt een belangrijke rol bij onzekerheidsreductie. Een coach is iemand die van een afstand en met minder belangen en daardoor rustiger meedenkt met de cliënt.

Coaching kan een belangrijke preventieve werking hebben voor psychische klachten als depressie of burn-out. Stagnatie in bekwaamheid en verdere ontwikkeling, worden immers als belangrijke bronnen van oorsprong van deze klachten beschouwd.

Positief denken, energie en waar kom je je bed voor uit zijn belangrijke pijlers binnen vitaliteit. Met al mijn verschillenden aspecten resoneert het woord vitaliteit bij mij enorm omdat letterlijk gezien de betekenis van vitaliteit levensenergie is, de hoeveelheid energie en levenskracht. Simpel gezegd: waar gaan je ogen van stralen? Waar kom je je bed voor uit? Vitaliteit gaat om de mentale en fysieke gesteldheid van iemand, wat bijdraagt aan de energie om te leven en te werken en om te zijn wie je bent. Een vitaliteitscoach richt zich op de algehele welzijn van een persoon en zorgt voor structurele veranderingen in het gedrag van mensen. Het doel is dat zij zich vitaler voelen en meer in balans zijn met zichzelf en met het leven. Wie zijn leefstijl verbetert, werkt aan zijn energie, zijn weerbaarheid én zijn motivatie.

Er zijn verschillenden vormen van coaching, in mijn coaching – trajecten maak ik gebruik van al mijn geleerde opleidingen, maak ik een op maat op jouw gericht coaching
traject, puur gericht op jou wensen en behoefte.

* Vitaliteitscoach: begeleidt, motiveert en enthousiasmeert om je zowel lichamelijk en geestelijk vitaal, gezond en fit te voelen.
* Mindfull coaching: vergroot bewustzijn en acceptatie en verkleint de impact van emoties en gedachtenpatronen. De coach begeleidt de gecoachte in het richten van aandacht op dat wat er op dat moment is. Effectief wanneer de gecoachte met emoties en terugkerende gedachtenpatronen zit.
* Imaginatie coaching: Met imaginatie kunnen veranderingen in lichaamsfuncties worden gestimuleerd, vaak in gebieden die soms worden beschouwd als niet te beïnvloeden door bewustzijn. wat mensen werkelijk zijn is dan ook te vinden in hun innerlijke beelden.
* Biografische coaching: omvat, naast het klassieke levenslooponderzoek, vele creatieve, reflectieve werkvormen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende expressievormen, zoals schrijven, tekenen, schilderen of vertellen (story-telling).
* Wandel- Natuur coaching: Tijdens een wandeling met een coach sta je bewust stil bij de keuzes en beslissingen die voor jou authentiek en waarachtig zijn, die passen bij je natuur en je huidige levensfase. Doordat je fysiek beweegt, kom je ook mentaal in beweging, dus komen er nieuwe inzichten en misschien ook wel oplossingen. Heel simpel, maar tegelijkertijd ook heel waardevol.

 

EVEN ONDER DE AANDACHT: DEPRESSIE
Een coach is er niet voor opgeleid om zware depressies of suïcidale klachten te behandelen.
Overweeg je zelfmoord? Neem dan contact op met jouw huisarts of de crisisdienst van de GGZ 113 bij jou in de buurt.